Ubuntu Intrepid Ibex

Door Stefan op dinsdag 17 maart 2009 14:21 - Reacties (17)
Categorie: Opensource, Views: 3.155

Ubuntu Intrepid Ibex, beter bekend als 8.10, is een versie van het besturingssysteem Linux, wat volledig draait op Open Source software. Wat is nou eigenlijk het verschil tussen Ubuntu en Windows, behalve het Open Source gedeelte?

Allereerst is Ubuntu een Linux versie, gebaseerd op het grootschalig gebruikte Debian pakket, en gebruikt in plaats van executables of een InstallShield/InstallAware-installatieprocedure een pakkettenbeheer-programma waarmee je dus steeds delen van een programma installeert.
Deze pakketten zijn te herkennen aan de extensie .deb.

Dit kan in het begin enigszins lastig zijn als je Windows of Mac gewent bent, maar als je eraan gewent bent wil je bijna niet meer anders. De mogelijkheden om het besturingssysteem aan jou wensen aan te passen is door het gebruik van dit programma zeer groot, wat in de meeste gevallen ook prettig word beschouwd.
Het installeren van grotere programma's, zoals OpenOffice 3.0, word hierdoor echter wel een stuk lastiger om manueel te doen, je moet dan namelijk alle pakketten zelf installeren.

Hierop is echter ook een oplossing gevonden: het pakkettenbeheer kan zelf voor updates scannen, en deze vervolgens installeren. Zo hoef je dus niet meer zelf te kijken welk pakket je nodig hebt voordat je een ander pakket installeert, dit word voor jou gedaan.

Een ander verschil met Windows is dat Ubuntu volledig gratis is, net als de meeste Linux versies. Ook komt Linux met een groot aantal applicaties die na installatie direct bruikbaar is, zoals OpenOffice 2.4 of GIMP, welke vergelijkbaar zijn met programma's als het Office pakket en Adobe Photoshop.
Vele van deze toepassingen zijn minstens net zo goed, of zelfs beter, als hun commerciële tegenhangers.

Ook als er een bug in een programma wordt gevonden wordt deze vele malen sneller opgelost, dit is omdat iedere gebruiker de bug kan rapporteren, maar ook kan fiksen omdat de source te veranderen is. Hierdoor krijg je dus ook een betere ondersteuning door de community dan bij welke Windows versie dan ook.

Ook de interface van Ubuntu is veel gebruikersvriendelijker als bij Windows, en je hebt standaard 2 bureaubladen ter beschikking voor je applicaties. Dus wordt de ene te vol, dan kan je naar de andere overschakelen waar je exact dezelfde koppelingen op je bureaublad hebt staan. Ook je menu word ingedeeld en geordend op waar de toepassingen het meest voor gebruikt worden, dus OpenOffice is terug te vinden in het submenu 'Kantoor', of Office in de Engelstalige versie, en bijvoorbeeld Gimp onder Grafisch, of Graphics in de Engelstalige versie.

Het enige nadeel aan het gebruiken van een Linux versie is dat je aparte drivers moet downloaden voor je hardware.
Als je bijvoorbeeld een nVidia 8800GT, zoals ikzelf, in je kast hebt hangen, zal je een aparte Linux-driver moeten downloaden om de kaart optimaal te laten werken en de grafische mogelijkheden maximaal te laten weergeven.

Het verschil tussen Windows en Ubuntu zit dus vooral in de gebruiksvriendelijkheid van de software. Ook worden er veel sneller updates verwerkt in de software, omdat ieder community-lid de source van de programma's kan aanpassen.

Reacties


Door Tweakers user X-DraGoN, dinsdag 17 maart 2009 14:29

Leuke eerste post, het is een beetje een samenvatting voor wat Ubuntu staat er daar is niets mis mee, er zijn zeker nog mensen die dit niet weten, maar in denk dat het publiek wat hier grotendeels rond zwerft het wel weet. Net zoals ik, aangezien ik Ubuntu al gebruik sinds versie 6.x als "main- and only-OS".

Door Tweakers user dcm360, dinsdag 17 maart 2009 14:33

Als je bijvoorbeeld een nVidia 8800GT, zoals ikzelf, in je kast hebt hangen, zal je een aparte Linux-driver moeten downloaden om de kaart optimaal te laten werken en de grafische mogelijkheden maximaal te laten weergeven.
Windows doet standaard ook niet zo heel veel met een videokaart hoor, wil je meer dan zou je echt drivers moeten downloaden (in mijn geval iig wel). Met Ubuntu heb je trouwens geen slechte keuze gemaakt (voor videodrivers), want als ik me niet vergis zal Ubuntu uit zichzelf vragen of je de drivers wilt installeren. Zelf werk ik liever met OpenSuse (KDE trekt me wat meer dan Gnome), waarbij ik de drivers aan de softwarebronnen moest toevoegen. Alle andere drivers werkten direct (bij mn vorige PC zelfs de TV-kaart, probeer dat eens in Windows ;) ). Kwa drivers zou Linux dus eigenlijk makkelijker moeten zijn. En als het niet werkt dan is het heel misschien makkelijker op te lossen in Windows, maar of de gemiddelde computergebruiker dat al kan...

[Reactie gewijzigd op dinsdag 17 maart 2009 14:33]


Door Tweakers user LuckY, dinsdag 17 maart 2009 14:33

Jammer dat er waarschijnlijk gerant wordt straks.
Maar:
The Gimp en Open Office kan je ook op windows draaien.
Je kan je start menu zelf met folders en snelkoppelingen bewerken.
:Y)
Tevens had apple AFAIK eerder spaces.
Voor de update sources kan je bijvoorbeeld ook Secunia PSI gebruiken die je informeert over de programma's nog niet geupdate zijn.

Zelf ben ik wel verslaaft aan het Apt-get gebruiken. Het werkt fijner.

Waarom heb je eigenlijk voor ubuntu gekozen en niet voor debian ?


* LuckyY is geen devver/designer, dus ik weet het verschil niet.
Maar als ik hieronder mag geloven is The Gimp dus veel slechter?
Zou je daar wat argumenten over kunnen geven

[Reactie gewijzigd op dinsdag 17 maart 2009 14:41]


Door Tweakers user boe2, dinsdag 17 maart 2009 14:36

Photoshop durven vergelijken met the Gimp ;(
Dat is als een 5 sterrenrestaurant vergelijken met macdonalds.

Door Tweakers user M-Opensource, dinsdag 17 maart 2009 14:37

Ik wil niet mierenneuken, maar volgens mij heeft Ubuntu een tool onboard die voor jou automatisch de juiste Nvidia drivers opzoekt én installeert (ik heb zelf Ubuntu met een 8800 GTS kaart).

Zelfs dit soort dingen worden steeds meer geautomatiseerd, en toch blijft er verzet tegen Linux onder het mom van "moeilijk" en "eigen drivers maken"... jammer...

Door Tweakers user Floort, dinsdag 17 maart 2009 14:40

Het installeren van grotere programma's, zoals OpenOffice 3.0, word hierdoor echter wel een stuk lastiger om manueel te doen, je moet dan namelijk alle pakketten zelf installeren.
Ik draai zelf geen Ubuntu, maar iets als "sudo apt-get install openoffice3" zou automatisch een hele waslijst aan dependencys moeten installeren. Natuurlijk kan je ook gewoon OpenOffice 3 aanvinken in je "add/remove software" programma. En voor zover ik weet heeft elke package manager een vergelijkbare feature. Maar dit wist je zelf ook al, omdat je jezelf al in de volgende zin tegenspreekt.
Het enige nadeel aan het gebruiken van een Linux versie is dat je aparte drivers moet downloaden voor je hardware.
Onder Ubuntu krijg je voor de binary videokaart-drivers automatisch de vraag of je ze wilt installeren. met Windows moet je naar nvidia.com, zoeken naar je model videokaart, driver downloaden, etc.. Ten opzichte van wat is de Ubuntu methode een nadeel?

Door Tweakers user bas-r, dinsdag 17 maart 2009 15:05

Photoshop durven vergelijken met the Gimp
Dat is als een 5 sterrenrestaurant vergelijken met macdonalds.
Inderdaad, ik vind Photoshop ook nogal fast-food, in tegenstelling tot de 5 sterren die The Gimp van mij krijgt :P

Door Lars, dinsdag 17 maart 2009 15:10

Ubuntu omdat deze in de omgeving waar we werken beter geschikt was. het is overigens wel Debian-based, dus veel maakt het ook niet uit ;)

The GIMP is niet slechter als PS, het is van vergelijkbare kwaliteit. In PS zijn de functies echter makkelijker te vinden en soms wat beter geordend.

En wat betreft de OpenOffice is 3.0 nog niet voor Ubuntu beschikbaar, maar als je deze op dezelfde wijze als met Windows zou willen installeren, wat een leek zou doen, dan is het op Ubuntu wel lastiger met al die pakketten.

en Beboe, GIMP is zeker geen McDonalds als PS een 5-sterrenrestaurant is...
GIMP is in dit geval dan eerder een gratis 4-sterrenrestaurant.
persoonlijk vind ik GIMP zelfs beter werken dan PhotoFlop!

Wat betreft de drivers voor je videokaart, Ubuntu installeert deze NIET zelf! Deze vraagt overigens WEL of je deze wilt installeren, maar alleen als je bent verbonden met internet, en deze je kaart herkent.
De Windows manier is overigens ook niet meer wat het was, als je via nvidia.com gaat kijken zijn er tools gbeschikbaar om je hardware te laten herkennen en automatisch te laten kijken of er nieuwe drivers zijn.

Al met al is Ubuntu toch de beste van die 2 xD

Door Tweakers user Floort, dinsdag 17 maart 2009 15:18

@LuckyY
Tevens had apple AFAIK eerder spaces.
Praktisch elke window manager die onder X draait heeft zolang ik weet ondersteuning voor virtuele desktops. Volgens Wikipedia is de eerste virtuele desktop implementatie in 1986 geschreven. Spaces is eind 2006 voor het eerst gepresenteerd.

Door Tweakers user Demo, dinsdag 17 maart 2009 15:18

Boeboe: ik heb nauwelijks ervaring met Photoshop en kan met GIMP inmiddels beter uit de voeten dan met PS. Als je zo'n opmerking maakt, onderbouw hem dan ook, op deze manier krijg ik het idee dat je GIMP een keer opgestart hebt, ontdekte dat niet alle functies van Photoshop onder hetzelfde submenu te vinden waren en het toen maar als troep bestempeld hebt.

Door Tweakers user Little Penguin, dinsdag 17 maart 2009 15:46

Tevens had apple AFAIK eerder spaces.
Mooi niet dus :)

Het fenomeen 'virtuele desktop' is al erg oud, sterk nog - het is ouder dan OS X zelf is. En aangezien de feature pas sinds 10.5 in Mac OS X zit, is het onmogelijk dat Apple eerder 'spaces' had.

Door Tweakers user DutchStoner, dinsdag 17 maart 2009 16:52

Photoshop durven vergelijken met the Gimp. Dat is als een 5 sterrenrestaurant vergelijken met macdonalds.
Ik moet zeggen dat Gimp toch wel redelijk kan tippen aan Photoshop, toch is Photoshop uiteindelijk iets completer.

Alleen als grafisch ontwerper gebruik je vaak ook (illustrator en inDesign). Met name voor inDesign heb ik geen goed open-source alternatief kunnen vinden.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 17 maart 2009 16:55]


Door Tweakers user WiebeV, dinsdag 17 maart 2009 17:14

Een mooi voorbeeld van de voordelen van Opensource software:

Ik gebruikte Exaile een soort van iTunes geschreven in Python.
Werkte perfect, het enigste waar ik me aan irriteerde was dat je nummers een rating kon geven van 1 t/m 8.
Even een half uurtje zoeken en uitvogelen en voila! hij ging van 1 tot 10 :)

Door Tweakers user Ultraman, dinsdag 17 maart 2009 17:51

zoals OpenOffice 3.0, word hierdoor echter wel een stuk lastiger om manueel te doen, je moet dan namelijk alle pakketten zelf installeren.
Ik weet niet hoe het bij Ubuntu precies zit, maar in alle distro's die ik heb gedraaid was er van OpenOffice (net als KDE en Gnome bijvoorbeeld) een soort super-pakket die alle losse pakketten die samen OpenOffice vormen voor je binnenhaalde en installeerde. Kan me haast niet voorstellen dat Ubuntu dat anders zou doen. Zeker weten dat je dat niet over het hoofd hebt gezien?
Ook komt Linux met een groot aantal applicaties die na installatie direct bruikbaar is
Nee. Ubuntu komt met een groot applicaties die na de installatie direct bruikbaar zijn. Linux is enkel de kernel.
Het enige nadeel aan het gebruiken van een Linux versie is dat je aparte drivers moet downloaden voor je hardware.
Als je bijvoorbeeld een nVidia 8800GT, zoals ikzelf, in je kast hebt hangen, zal je een aparte Linux-driver moeten downloaden om de kaart optimaal te laten werken en de grafische mogelijkheden maximaal te laten weergeven.
He? Sinds wanneer doet Windows dat voor je dan?
Met een 8800GT in je bak kun je onder Windows de drivers gaan downloaden van www.nvidia.com en deze installeren.
Linux distros hebben meestal gewoon een binary driver van nVidia tussen de pakketten zitten welke je kunt installeren net als ieder ander programma. Waar dan mogelijk nog een klein beetje configuratie bij komt kijken, maar vaak zat gaat het in één keer goed.
Ik zie daar geen nadeel ten opzichte van Windows in.

Verder leuk eerste blogje hoor.

Door Tweakers user smesjz, dinsdag 17 maart 2009 18:58

Disclaimer: ik heb zelf Linux heel lang gebruikt en ook op mijn dualboot op mijn PC.
Ook als er een bug in een programma wordt gevonden wordt deze vele malen sneller opgelost, dit is omdat iedere gebruiker de bug kan rapporteren, maar ook kan fiksen omdat de source te veranderen is. Hierdoor krijg je dus ook een betere ondersteuning door de community dan bij welke Windows versie dan ook.
Dit is wel heel kort door de bocht en je zult echt wel goede kennis moeten hebben om iets te fixen. Niet alle hardware wordt goed ondersteund in de kernel en kan soms wel even duren voordat het support aanwezig is. Zeker als het gaat om nieuwe hardware en buiten dat zit je nog met het feit dat reverse engineering voor sommige hardware erg tijdrovend is voor ontwikkelaars.
Dit geldt uiteraard ook voor fixes in andere programma's.

Patches vanuit een community zijn zeker welkom, maar het zou geen reden moeten zijn om Linux te kiezen. Het is ook geen garantie dat jouw bug eerder wordt opgelost dan in closed source, security fixes laat ik even buiten beschouwing.

Zelfs als het op de trunk gefixed wordt mag je zelf aan de gang met compilen en een eigen administratie bij gaan houden want het kan soms een flinke tijd duren voordat jouw fix als .deb beschikbaar komt. Dat schrikt natuurlijk ook af.
XFS support was pas mogelijk in kernel 2.4.0-test9 via de SGI branche. Om die kernel te compilen moest je ook weer andere dependencies oplossen door bijv. glibc te upgraden met de kans dat andere dingen omvielen.
Zoiets kan je dus ook met Linux krijgen maar het is wel een leermoment en niet voor de faint of heart.

Ik heb het juist leuk gevonden en voor een migratie van Courier IMAP/POP3 naar Dovecot heb ik zelf SHA256 password hashing patch gemaakt voor Dovecot aangezien deze ontbrak, maar gezien tijd/kennis/commitment kan je zoiets niet van iedereen verwachten. Het ontwikkelen, debuggen,patches submitten komt toch altijd neer op een klein groepje mensen.

Inmiddels heb ik al weer een tijdje een Mac en gebruik ik nooit meer Linux op de desktop, hooguit voor wat sporadisch gepruts op een server.

Door VR, dinsdag 17 maart 2009 19:27

Voor diegenen die het niet weten. Onder Windows 7 kan je videokaartdrivers laten downloaden en zelfs laten installeren. Eenmaal ingesteld (wat overigens erg eenvoudig is) hoef je alleen maar te zorgen dat je pc aan staat en je een internetverbinding hebt.

Ter uwer info:
Ik heb een triple boot van Windows Vista Ultimate 64, Windows 7 (beta) 64 en ubuntu 8.nogwat (volgens mij 8.04)

Door Lars, dinsdag 24 maart 2009 12:44

@Ultraman
In Ubuntu word inderdaad gevraagd of je drivers wilt installeren voor je videokaart, maar dit kwam in ons geval pas nadat we de Disply Effects op Maximum hadden gezet.
Windows ondersteunt dit weliswaar helemaal niet, maar bij deze heb je voor de visuele effecten ook niet percé extra drivers nodig.

En OpenOffice heeft voor Ubuntu, als je hem manueel wilt downloaden, geen master-pakket, je zal dan alle pakketten appart moeten downloaden. Als je echter via de Pakketmanager gaat werken download en installeerd deze ze inderdaad wel in de juiste volgorde, maar alle pakketten moeten alsnog appart gedownload worden.

Je had overigens wel gelijk over Ubuntu/Linux, Linux is alleen de kernel, en er had Ubuntu moeten staan ;)

Reageren is niet meer mogelijk