Ubuntu Intrepid Ibex

Door Stefan op dinsdag 17 maart 2009 14:21 - Reacties (17)
Categorie: Opensource, Views: 3.200

Ubuntu Intrepid Ibex, beter bekend als 8.10, is een versie van het besturingssysteem Linux, wat volledig draait op Open Source software. Wat is nou eigenlijk het verschil tussen Ubuntu en Windows, behalve het Open Source gedeelte?

Allereerst is Ubuntu een Linux versie, gebaseerd op het grootschalig gebruikte Debian pakket, en gebruikt in plaats van executables of een InstallShield/InstallAware-installatieprocedure een pakkettenbeheer-programma waarmee je dus steeds delen van een programma installeert.
Deze pakketten zijn te herkennen aan de extensie .deb.

Dit kan in het begin enigszins lastig zijn als je Windows of Mac gewent bent, maar als je eraan gewent bent wil je bijna niet meer anders. De mogelijkheden om het besturingssysteem aan jou wensen aan te passen is door het gebruik van dit programma zeer groot, wat in de meeste gevallen ook prettig word beschouwd.
Het installeren van grotere programma's, zoals OpenOffice 3.0, word hierdoor echter wel een stuk lastiger om manueel te doen, je moet dan namelijk alle pakketten zelf installeren.

Hierop is echter ook een oplossing gevonden: het pakkettenbeheer kan zelf voor updates scannen, en deze vervolgens installeren. Zo hoef je dus niet meer zelf te kijken welk pakket je nodig hebt voordat je een ander pakket installeert, dit word voor jou gedaan.

Een ander verschil met Windows is dat Ubuntu volledig gratis is, net als de meeste Linux versies. Ook komt Linux met een groot aantal applicaties die na installatie direct bruikbaar is, zoals OpenOffice 2.4 of GIMP, welke vergelijkbaar zijn met programma's als het Office pakket en Adobe Photoshop.
Vele van deze toepassingen zijn minstens net zo goed, of zelfs beter, als hun commerciële tegenhangers.

Ook als er een bug in een programma wordt gevonden wordt deze vele malen sneller opgelost, dit is omdat iedere gebruiker de bug kan rapporteren, maar ook kan fiksen omdat de source te veranderen is. Hierdoor krijg je dus ook een betere ondersteuning door de community dan bij welke Windows versie dan ook.

Ook de interface van Ubuntu is veel gebruikersvriendelijker als bij Windows, en je hebt standaard 2 bureaubladen ter beschikking voor je applicaties. Dus wordt de ene te vol, dan kan je naar de andere overschakelen waar je exact dezelfde koppelingen op je bureaublad hebt staan. Ook je menu word ingedeeld en geordend op waar de toepassingen het meest voor gebruikt worden, dus OpenOffice is terug te vinden in het submenu 'Kantoor', of Office in de Engelstalige versie, en bijvoorbeeld Gimp onder Grafisch, of Graphics in de Engelstalige versie.

Het enige nadeel aan het gebruiken van een Linux versie is dat je aparte drivers moet downloaden voor je hardware.
Als je bijvoorbeeld een nVidia 8800GT, zoals ikzelf, in je kast hebt hangen, zal je een aparte Linux-driver moeten downloaden om de kaart optimaal te laten werken en de grafische mogelijkheden maximaal te laten weergeven.

Het verschil tussen Windows en Ubuntu zit dus vooral in de gebruiksvriendelijkheid van de software. Ook worden er veel sneller updates verwerkt in de software, omdat ieder community-lid de source van de programma's kan aanpassen.